woensdag 10 augustus 2011

Reisgids van de Rijn

Er is op de wereld geen andere rivier die op een traject van een kleine 200 km zoveel bezienswaardigheden te bieden heeft als de Rijn tussen Keulen en Mainz.
De Rijn is nauw met de geschiedenis en cultuur van Europa verbonden. Julius Caesar en Karel de Grote, Lodewijk XIV, Frederik de Grote en Napoleon, Bismarck en Adenauer, ze hebben allemaal aan de Rijn gestaan. Aan de oevers van de rivier bouwden de Romeinen hun legerkamp, de Franken hun paltsen en de aartsbisschoppen hun mooiste kerken, terwijl koningen en vorsten er hun burchten en kastelen lieten verrijzen. Schrijvers en dichters als Goethe, Hölderlin, Heine, Byron, Dostojewski en Rilke hebben de Rijn beschreven en bezongen. De Rijn is echter niet alleen de rivier van de veldheren en politici, van de dichters en bouwmeesters, maar ook die van de wijnbouwers, van de schippers en loodsen, van de carnavalsvierders en toeristen.

De Rijn biedt zo'n overvloed aan bezienswaardigheden, dat het aanbeveling verdient de opvallendste op een rijtje te zetten. Bijzonder mooie en romantische plaatsen zijn: Unkel, Erpel, Linz, Leutesdorf, Andernach, rhens, Oberwesel, Kaub, Bacharach en Assmanshausen. De opvallendste burchten zijn: de ruïne van Drachenfels bij Köningswinter, Stolzenfels bij Koblenz, Lahneck boven Lahnstein, de Marksburg boven Braubach, Rheinfels boven St. Goar, de Schönburg boven Oberwesel, de Pfalz bij Kaub, Rheinstein, Reichenstein en Sooneck bij Trechtingshausen en de burcht Klopp boven Bingen. Al deze burchten zijn te bezichtigen en in een groot aantal ervan kan men eten en logeren. Zo maakt men kennis met de Rijnlandse gastvrijheid.