woensdag 10 augustus 2011

Reisgids van de Rijn

Er is op de wereld geen andere rivier die op een traject van een kleine 200 km zoveel bezienswaardigheden te bieden heeft als de Rijn tussen Keulen en Mainz.
De Rijn is nauw met de geschiedenis en cultuur van Europa verbonden. Julius Caesar en Karel de Grote, Lodewijk XIV, Frederik de Grote en Napoleon, Bismarck en Adenauer, ze hebben allemaal aan de Rijn gestaan. Aan de oevers van de rivier bouwden de Romeinen hun legerkamp, de Franken hun paltsen en de aartsbisschoppen hun mooiste kerken, terwijl koningen en vorsten er hun burchten en kastelen lieten verrijzen. Schrijvers en dichters als Goethe, Hölderlin, Heine, Byron, Dostojewski en Rilke hebben de Rijn beschreven en bezongen. De Rijn is echter niet alleen de rivier van de veldheren en politici, van de dichters en bouwmeesters, maar ook die van de wijnbouwers, van de schippers en loodsen, van de carnavalsvierders en toeristen.

De Rijn biedt zo'n overvloed aan bezienswaardigheden, dat het aanbeveling verdient de opvallendste op een rijtje te zetten. Bijzonder mooie en romantische plaatsen zijn: Unkel, Erpel, Linz, Leutesdorf, Andernach, rhens, Oberwesel, Kaub, Bacharach en Assmanshausen. De opvallendste burchten zijn: de ruïne van Drachenfels bij Köningswinter, Stolzenfels bij Koblenz, Lahneck boven Lahnstein, de Marksburg boven Braubach, Rheinfels boven St. Goar, de Schönburg boven Oberwesel, de Pfalz bij Kaub, Rheinstein, Reichenstein en Sooneck bij Trechtingshausen en de burcht Klopp boven Bingen. Al deze burchten zijn te bezichtigen en in een groot aantal ervan kan men eten en logeren. Zo maakt men kennis met de Rijnlandse gastvrijheid.

woensdag 20 juli 2011

Route van de plaatsen in het Zwarte Woud

Kijk onder de kaart voor de omschrijving.




Carols-Ruhe
A: Karlsruhe ligt aan de noordzijde van het Zwarte Woud in het brede dal van de rijn. Het is een jonge stad. Op 17 juni 1715 legde markgraaf Karl Wilhelm von Baden-Durlach de eerste steen voor zijn jachtslot 'Carols-Ruhe', waarbij zich later de stad zou ontwikkelen. Van het oorspronkelijke, deels in vakwerk uitgevoerde slotcomplex is alleen nog de grote toren over. De overige gebouwen werden in de tweede helft van de achttiende eeuw vervangen of verbouwd. Tegenwoordig is in het slot het Badisches Landmuseum gevestigd, waar u onder meer de 'Turkenbeute' (de spullen die markgraaf Ludwig Wilhelm I von Baden-Baden op de Turken buitmaakte) kunt bewonderen. Achter het slot ligt een in Engelse stijl aangelegd park dat overgaat in het Hardtwaldt. Daar is een wildpark. Aan de Hans Thomasstrasse staat de kunsthalle, die een grote schilderijenverzameling herbergt. Hier zijn werken te zien van onder andere Rembrandt, Rubens, Holbein, Grünewald, Chardin, Cranach, Cézanne, Gauguin en Kokoschka.

Favorite
B: Rastatt Werd, na de verwoesting door de Fransen in de zeventiende eeuw, vanaf 1689 door markgraaf Ludwig Wilhelm I von Baden-Baden opnieuw aangelegd. Het belangrijkste monument is het barokke slot van de markgraaf. Het werd door de Italiaanse bouwmeester Rossi tussen 1697 en 1707 gebouwd naar het voorbeeld van het paleis van Versailles. Na de dood van de markgraaf, in 1707, werd de bouw voortgezet door zijn weduwe Sibylla Augusta. Zij liet onder meer de slotkerk bouwen. Hierin bevindt zich haar grafmonument. In Rastatt vinden we een aardig marktplein met het raadhuis (1750) en de stadskerk (1756-1764), beide van de bouwmeester Rohrer.
Ongeveer 5 km ten zuidoosten van Rastatt staat bij Kuppenheim het slotje Favorite, dat markgravin Sibylla als zomerverblijf liet bouwen.

Het Zwarte Woud (van Karlsruhe naar Säckingen)

Zwarte Woud
Het Zwarte Woud (Schwarzwald) roept gedachten aan vakantie op. Het doet ons denken aan de pittige lucht in de schaduwrijke dennenbossen, aan gezoem van insecten en met bloemen bedekte weiden, aan het geruis van een beekje en het geluid van een watermolen, aan vergezichten over beboste bergen en aan schuren en huizen met rieten daken.

Het Zwarte Woud is de geur van hars en hooi, een landschap waar men zich ontspant. Dat is niet altijd zo geweest. De Romeinse senatoren en militairen die in Aqua Aureliae, het huidige Baden-Baden, kwamen uitrusten, dachten er heel anders over. Voor hen was het achter hun badhuizen oprijzende Silva Nigra, zoals ze het Zwarte Woud noemden, een onherbergzame, schrikaanjagende wildernis, zoals men die nergens meer in het Romeinse rijk vond. Eeuwenlang bleef het Zwarte woud ongerept en leefden er slechts beren, wolven, oerossen en bizons.

Pas in de negentiende eeuw begonnen romantisch aangelegde natuurliefhebbers tochten door het bergachtige gebied van het Zwarte Woud te maken. Daarna dienden zich de eerste toeristen aan. Ze kwamen in contact met boeren, houthakkers en houtkoolbranders die in het Zwarte Woud leefden. Die bosbewoners waren een apart slag volk.

dinsdag 19 juli 2011

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein gelegen in het mooie plaatsje Hohenschwangau, in de staat Beieren in Duitsland, is een kasteel zoals ze alleen in sprookjes voorkomen. 
In Beieren tref je op veel plaatsen schitterende kastelen en buitenverblijven aan. Het allermooiste of zo je wilt meest waanzinnige is kasteel Neuschwanstein. Dit archetypische sprookjeskasteel is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de later krankzinnig geworden Ludwig van Beieren.

De bouw van schloss Neuschwanstein

`Dit is de allermooiste plaats in mijn land die ik kon vinden’ schreef koning Ludwig aan Richard Wagner. Op verzoek van de koning maakte decorontwerper Jank ontwerpen voor het kasteel. Deze 'decorstukken' dienden later als voorbeeld voor architect Riedl.
Neuschwanstein is nooit helemaal afgebouwd, want koning Ludwig overleed voordat klaar was. Het kasteel was voor die tijd voorzien van de allermodernste snufjes. Denk aan zaken als warm water in de keukens, verwarming en kroonluchters met elk 96 kaarsjes die met behulp van een katrol aangestoken moetsen worden.
Er is 465 ton marmer, 1.550 ton natuursteen, 400.000 bouwstenen en 600 ton cement gebruikt voor de bouw van Neuschwanstein. De bouw van het slot kostte dan ook een een krankzinnig bedrag, te weten € 1.800.000.000,-

Dusseldorf

Restaurants Dusseldorf

In de Dusseldorf Altstadt heb je de keuze uit meer dan 260 restaurants. In Dusseldorf wonen veel Japanners en je komt dan ook opvallend veel japanse restaurants tegen.
Trendy
In de Aldstadt van Düsseldorf zit Suppenwerk een trendy maar zeer betaalbaar restaurant waar je alleen maar soep kunt eten. Italiaanse, Thaise of Marokkaanse soepen, de keuze is enorm. Voor circa € 4,- heb je een kop heerlijke maaltijdsoep waar je eventueel nog een salade bij kunt bestellen.
ExclusiefDe chef van restaurant Im Schiffchen is al jaren onderscheiden met drie Michelinsterren. Als je iets bijzonders te vieren hebt of indruk wilt maken is dit een uitstekend adres!
Budget 
In de tavernes in het centrum kan je vaak prima eten, voor weinig geld en de streekspecialiteiten proeven. Tip: probeer de Rheinischer Sauerbraten, een heerlijk streekgerecht van dunne plakjes gesneden rundvlees met een saus van druiven en amandelen. Vaak krijg je er pannekoekjes van geraspte aardappelen bij. Lekker!

Winkelen Dusseldorf  
Op zondag zijn de winkels gesloten, ook in de maand december. Van maandag tot en met zaterdag mogen de winkels echter open blijven tot 20.00 uur.

Berlijn

Berlijn de hoofdstad van Duitsland is nog steeds een jonge stad. Berlijn is een grote favoriet onder jonge en vurige reizigers. Berlijn is niet alleen de grootste stad van Duitsland maar ook het hart van alle activiteiten in Duitsland en is daardoor erg populair en heeft een uitbundig nachtleven. Het gevoel van de nachtclubs, cafés,pubs en bars is uniek in de wereld. Musea, paleizen, kunst hebben allemaal betrekking op een historische gebeurtenis en zijn veelal goed bewaard gebleven en mogen allemaal vrij worden bezocht door de bezoekers van Berlijn. De combinatie van deze aspecten van Berlijn maakt dat iedereen in deze stad een vakantie vol plezier beleefd.



Monumenten

Berlijn heeft erg veel monumenten die zeker een bezoek waard zijn. De Bundestag is het parlementaire gebouw van de stad, waar de landelijke politiek dagelijks samenkomt. Dit is een erg mooi en imposant gebouw en daardoor zeker een bezoek waard. Ook zijn de Berliner Furnsehturm en de Berliner Funkturm goede opties om met een bezoek te vereren. Bij deze locaties loont het zeker om er goed de tijd voor te nemen omdat zij veel meer waard zijn dan een oogopslag. Siegessäule is een andere prominente locatie die je zeker moet opzoeken als je binnen de Berlijnse grenzen komt.

Nationale Parken in West-Duitsland

West-Duitsland heeft geen traditie o het gebied van Nationale Parken. Afgezien van kleine landen als Luxemburg België, Denemarken en het voormalige Oost-Duitsland was West Duitsland het laatste land dat de wettelijke voorwaarden voor de instelling van Nationale Parken schiep. In de Natuurbeschermingswet van 12 februari 1976 werden de criteria voor Nationale Parken vastgesteld.



Nationaal Park Berchtesgarden

  • Gesticht in 1976
  • Oppervlakte: 21.000 ha.
  • Ligging: in de zuidoostpunt van Beieren tegen de Oostenrijkse grens.

Hoofddoel is de bescherming van het landschap zeer fraai deel van de Beierse Alpen, inclusief de 2713 m hoge Watzmann en 
de königssee. Belangrijkste te beschermen ecosystemen zijn de hooggebergtezones met Alpenweiden, bergdenstruwelen en kale rotspartijen, de bergbossen van verschillende typen zoals de montane sparrenbossen, lariks-arvebossen en sparren-zilversparren-beukenbossen en de Königs en Obersee. Ook de door traditionele landbouw ontstane bergweiden (almen) worden beschermd. In het gebied zijn talrijke beschermde en bedreigde dier- en plantensoorten te vinden, zoals steenarend, oehoe, auerhoen, korhoen en Alpensneeuwhoen. Van de grote zoogdieren vallen gems, steenbok en edelhert onder de beschermende maatregelen.

Het gebied is dan zij zijn ongelooflijke, landschappelijke schoonheid al meer dan honderd jaar sterk in trek bij natuurliefhebbers en vakantiegangers. De recreatiedruk is lokaal - langs de oevers van de Obersee en in St. Bartholomä aan de Königsee - zeer hoog. Geleiding van de recreantenstromen is tot op heden onvoeldoende gelukt. Voor de bezoekers van het Park zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet en is in het dorp Königssee een informatiecentrum ingericht. In 1988 werd in Berchtesgarden een veel groter bezoekerscentrum geopend. De bossen in het gebied zijn de laatste eeuwen door bosbouwkundige ingrepen sterk veranderd. Omvorming van deze bossen en de verstoring die optreedt als gevolg van militaire oefeningen.

Duitsland

Duitsland is een land ten oosten van Nederland en heeft een oppervlakte van 357.022 km². Het land kan in drie belangrijke geografische gebieden worden verdeeld: de Duitse laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten, en, in het zuiden, de Alpen. Het klimaat is gematigd, al is er wel aanzienlijke variatie. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.


Het klimaat in Duitsland
Noord- en Midden-Duitsland kennen zachte zomers en frisse, vochtige winters. In het zuiden en de bergketens zoals het Harzgebergte, het Zwarte Woud en Beieren zijn de zomers veel warmer, de winters veel kouder en valt er veel sneeuw.


De Dom in Keulen
Een van de mooiste en grootste kerken in de wereld is de Dom in Keulen. Het is een gotische kathedraal die midden in het centrum van Keulen staat en de hoofdkerk is van het aartsbisdom van Keulen. De bouw van de dom in Keulen is begonnen in het jaar 1448 en heeft 632 jaar geduurd voor dat het af was.